list() Fonksiyonu ile Kolay Dizi Aktarımı
list() fonksiyonu Değişkenlere bir dizi gibi atama yapar. list() fonksiyonunun işlerimizi nasıl kolaylaştırdığını önce uzun yoldan bir örnek yaparak gösterelim ve daha sonrada aynı işlemi list() fonksiyonu kısa yoldan atama işlemlerini yaparak görelim.
Aşağıda $date değişkenine mevcut tarih ve zaman bilgisini aldık. Daha sonrada explode() fonksiyonu ile tarih ve zaman bilgisini aralarında ki boşluktan yararlanarak ayırdık. explode() fonksiyonu ayrıştırmadan sonra $newDate değişkenine dizi olarak aktarım sağladı ve bizde dizi indislerinden yararlanarak ekrana tarih bilgisini yazdırdık.
<?php echo $date=date("Y-m-d H:i:s"); echo "<br/>"; $newDate=explode(' ', $date); print_r($newDate); echo "<br/>"; echo $newDate[0];
Aynı işlemi şimdi list() fonksiyonunu kullanarak sağlayalım.
list($tarih,$saat)=explode(' ', $date); echo $tarih." ".$saat;
list() fonksiyonunu kullanarak işlemlerin kısaldığını ve dizi indislerinden kurtularak direkt olarak değişkenlere aktarım yapabildiğimizi görebilirsiniz.
Ayrıca illa bir parçalama işlemi sonucunda oluşan bir diziye muhtaç değiliz. Normal bir dizi elemanlarını list() fonksiyonu ile direkt olarak değişkenlere atayabiliriz.
$data=['PHP','JS','Bootstrap']; print_r($data); list($php,$js,$bootstrap)=$data; echo "<br/>"; echo $bootstrap;
Üç örneği de test ederek list() fonksiyonunun kullanımını anlamlandırabilirsiniz.
Ücretsiz kurs ister misin kaydol!
Çeşitli kamu kuruluşlarında edindiğim 14 yıla yakın tecrübenin ardından şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde İş Geliştirme ve Proje Yöneticisi olarak 100+ kişilik proje grubuna liderlik ediyorum.
Son yıllarda çeşitli platformlar üzerinde 400 ‘den fazla konu üzerine yayınladığım eğitim videoları 3.000.000’u aşan izlenme almış bulunmaktadır. 2017 itibariyle Udemy’de, yazılım konularında kapsayıcı müfredata sahip eğitimler üretiyorum. 2017 yılında Udemy Türkiye tarafından en iyi 3 eğitmenden biri olarak seçildim.