Hosting seçimi nasıl yapılmalıdır sorusuna benim yaklaşımım yeni kodlamaya başlayan öğrencilerimin tercihleri ve mesafe kat ettikten sonra artık kodladığı projeleri bireysel yada ticari amaçlı yayınlamak isteyen öğrencilerimin tercihleri açısından değerlendirmek olacaktır.

İlk olarak PHP kodlama öğrenen öğrencilerim genel olarak kurduğumuz Local sunucu paketleri ile (Appserv, XAMP) vb. hosting ihtiyacı hissetmeden kendi bilgisayarlarında eğitim sürecini geçirmektedirler. Fakat işler biraz ilerledikten sonra oluşturdukları projelerini dış dünyaya açma noktasında hosting seçimi yapmak kaçınılmaz şekilde karşılarına çıkmaktadır.

Ürünler yada hizmetler kullanıcılarının sahiplenme olgusuyla birlikte kullanılır ve tavsiye edilir. Eğer mevcut kullandığınız bir hosting firması mevcutsa ve gerçekten destek ve hizmet anlamında memnunsanız değiştirmenizi pek önermem. Çünkü yenilik her zaman çaba ve emek gerektirecek bazı işler önünüze çıkartabilir.

Hangi Hosting Firması Daha İyi?

Bu soruyu hosting kelimesini çıkartarak şu şekilde Hangi …… firması daha iyi şeklinde yüzlerce varyasyon oluşturarak sorabilir ve araştırma yapabilirsiniz. Mutlaka denk geldiğiniz tartışmalarda bir taraf iyi olduğunu bir taraf kötü olduğunu savunuyor olacaktır. Bende bugüne kadar birden çok hosting firması ile çalıştım ve en nihayetinde uzun bir süredir Güzel Hosting firması ile çalışıyorum.

Güzel hosting firması ile çalışmamın ve öğrencilerime tavsiye etmemin sebebi 24 saat kesintisiz teknik destekleri, sitelerimde kesintisiz uptime oranı ve gerçekten iyi niyetli bir hizmet vermeye çalıştıklarını hissetmemdir. Bunun yanında bugüne kadar natro, isim tescil, türk ticaret gibi birden fazla firma ile de iş yaptığım oldu.

Hangi Hosting Paketini Almalıyım?

Eğer kodlamaya yeni başladıysanız ve yazmaya çalıştığınız projeleri internete açık gerçek dünyada denemek istiyorsanız ilk bakacağınız Web Hosting Paketleri olmalıdır. PHP tabanlı kodlamalar için kullanılacak hosting için Linux Hosting paketlerine bakmanız gerekiyor.

Web Hosting Linux paketlerinde ihtiyacınıza göre her firmada en düşük seviyeden yükselen şekilde değişik paketler sunuluyor. Peki hosting seçiminde hangi hosting paketini almalıyım diye düşünürken bu hosting paketinin hangi özelleri sizin için en çok önem arz ediyor onlara bir göz atalım.

Hosting Özellikleri Nasıl Olmalı?

Alacağınız hosting paketinin özellikleri ihtiyacınıza uygun olmalı. Ama unutmayın ki yanlış bir tercih yapmış olsanız dahi neredeyse tüm firmalar sadece arada ki yükseltme farkını ödeyerek bir üst pakete geçişinize izin veriyor. Şimdi hosting özelliklerini inceleyelim.

Disk Alanı

Hosting özelliklerinde disk alanı bizim projemizin toplam dosya boyutunu ifade ediyor. Disk alanında en çok atlanan konuların başında disk alanı boyutunun sadece proje dosyalarıyla hesaplandığıdır. Disk alanına proje dosyalarınız, veritabanlarınız, e-posta hesaplarınız ve diğer* diye bir ibare koyalım log dosyaları vb… her şey dahildir. Disk alanı seçimi yaparken tüm bunları göz önünde bulundurmalısınız.

Aylık Trafik

Aylık trafik özelliği sitenize yüklenen ve sitenizden yüklenen bütün verilerin (HTTP, FTP, vs.. dahil) toplam limitidir. Bu limit aşıldığında sitenize erişim bir sonraki aya kadar veya siz ek trafik satın alana kadar durur. Her ay bu kullanım sıfırlanmaktadır. Sitenize yapılan her istek bir trafik içerecektir. Farklı sitelerde görsellerinize yer verilmesi ve sitenizden embed edilmesi trafiğinizi çok kısa bir sürede tüketecektir.

Barındırılabilir Site

Hosting paketlerinde birden çok site, Add-On domain özelliğiyle barındırılabilir. Add-On domainler, aynı hosting hesabını kullanarak birden çok web sitesi açabilmenizi sağlar. Bu şekilde açılan web siteleri, aynı cPanel’i kullansalar da birbirlerinden bağımsız çalışırlar. Reseller hesaplardan tek farkı, her sitenin ayrı bir paneli bulunmamasıdır. Birden çok websiteniz var ise, tek bir hesapta barındırmak için idealdir. Seçeceğiniz web hosting paketi eğer sadece 1 site kullanmanıza izin veriyorsa sadece 1 domain içeren site barındırabilirsiniz.

Ücretsiz SSL

Google amca kısa bir süre önce artık form içeren sitelerde eğer SSL sertifikası mevcut değilse güvensiz olarak işaretleneceğini duyurmuş ve bunu uygulamaya koymuştu. Güzel Hosting firmasının en çok hoşuma giden hizmeti yıllık 10 USD civarından başlayan SSL hizmetini ek bir ücret almadan ücretsiz olarak sağlamasıdır. SSL almak ayrı bir dert kurmak ayrı bir dert olduğu göz önünde bulundurulursa Ücretsiz SSL hizmetinin olması seçeceğiniz hosting firmasında bayağı bir önem arz ediyor.

E-Mail Hesabı

Aslında hiç önemsemediğim bir konu. Hosting firmalarında en düşük bir pakette dahi en az 10 e-posta hakkı tanınıyor. Bu güne kadar proje ürettiğimiz çoğu domain üzerinde en fazla 3 tane e-posta hesabı açmam gerekmiştir. Bunun için çok fazla kafaya takılacak bir konu olduğunu düşünmüyorum.

MySQL Hesabı

Bakın burası çok önemli! 🙂 Aslında burası Barındırılabilir Site başlığı ile birlikte önemli. Eğer sadece bir site barındırabiliyorsanız birden fazla MySQL Veritabanı yükleme ihtiyacınız spesifik bir proje yoksa gerekmez. Ama birden fazla site barındırmak demek birden fazla MySQL Veritabanı oluşturmanızı gerektireceğinden hosting paketinizde Barındıralabilir Site limiti ile Mysql Veritabanı limitlerinizi incelemenizin önemini ortaya koyacaktır.

Webdisk

Webdisk başlığını hosting özelliklerinde muhtemelen göremeyeceksiniz. Cpanel ile işletilen hosting hesaplarında Cpanel’in bir özelliğidir webdisk ve burada yer vermemin sebebi benim çoğu zaman sıkça kullanmamdan dolayıdır. Cpanel üzerinde bulunan webdisk özelliği sayesinde ftp hesabınıza ek bir programla bağlanma gereği olmadan hosting proje dosyalarınızın bulunduğu dizini lokal bilgisayarınızda bir sürücü olarak gösterebiliyor ve editörünüz ile dosyalar üzerinden gerçek zamanlı olarak çalışabiliyorsunuz. Proje üzerinde yaptığınız değişiklikleri kaydettiğiniz anda canlı olarak sitenizde izleyebiliyorsunuz.

Sonuç ve Tavsiye

Bu makalede sadece web hosting kavramından bahsettim. İleri ki aşamalarınızda Reseller, VPS, VDS sunucu gibi kavramlarda karşınıza çıkacak ve bunlara ayrı bir başlıkta değineceğim.

Ben hali hazırda Güzel Hosting firmasını kullanıyorum ve sizlere de tavsiyede bulunabilirim. Anlattıklarım ışığında kendinize uygun Web Hosting paketini tercih ederek yazdığımız projeleri sorunsuz bir şekilde host edebilirsiniz.

Ücretsiz kurs ister misin kaydol!



(Visited 1.302 times, 1 visits today)